موفقیت مشتریان موری

موری؛ موتور جست‌وجوی هوشمند لباس

بارها برای‌مان پیش آمده که برای پیدا کردن لباس موردنظرمان ده‌ها تب روی مرورگرمان باز کنیم و در فروشگاه‌های اینترنتی مختلف پرسه بزنیم. با اینکه این کار زمان زیادی هم از ما می‌گیرد، اما خیلی وقت‌ها نتیجه چنین جست‌وجویی برای‌مان رضایت‌بخش نیست.
موری موتور جست‌و‌جوی هوشمند لباس است که که قابلیت جست‌وجو در بین هزاران فروشگاه اینترنتی لباس را برای یافتن لباس موردنظر کاربران دارد.
نحوه کار با موری هم بسیار راحت است. کافی است در باکس جست‌وجو موری توضیحی درباره جزئیات لباسی که می‌خواهید بدهید. موری با توجه به توضیحات شما در صدها فروشگاه اینترنتی می‌چرخد و لباس‌هایی که با توضیحات شما تناسب دارد برای‌تان لیست می‌کند.
گاهی وقت‌ها هم ما تصویری از لباسی که می‌خواهیم داریم. اینجا می‌توانیم از قابلیت «جست‌وجوی تصویری» موری استفاده کنیم. عکس را در سرچ‌بار موری آپلود می‌کنیم و بقیه فرایند هم شبیه به همان جست‌وجوی توصیفی است.

تولد موری

موری استارتاپی است که دو سالی می‌شود کارش را شروع کرده است. سال اول موری به تست و pivot کردن ایده‌های مختلف گذشت و سرویسی که ما امروز به نام موری می‌شناسیم یک‌ساله است. علی اکبر غیوری، مدیر فنی موری، درباره روزهای اول موری و ایده اولیه این استارتاپ می‌گوید:
«کل مسئله‌ای که موری از ابتدا قرار بود حل بکنه کمک به فرایند پیدا کردن و خرید لباس بود.»
غیوری درباره وضعیت فعلی موری می‌گوید:


«ما هفت هشت ماه پیش یک افزایش سرمایه داشتیم. الان تیم‌مون یه‌مقدار بزرگ‌تر شده. حدودا ده نفریم. الان کاربران ما در حال افزایش هستند ولی در حال حاضر می‌شه گفت روزانه بین ۱۰ تا ۲۰ هزار کاربر از موری استفاده می‌کنند.»

قصه موری و هم‌روش از کجا شروع شد؟

تیم سه‌نفره موری از همان آعاز کار تصمیم گرفت کار را بر روی زیرساخت ابری هم‌روش جلو ببرد. غیوری این تصمیم را برای تیم‌های کوچک استارتاپی منطقی می‌داند، چرا که این تیم‌ها در مرحله‌ای هستند که بیش از هر چیزی باید بر روی تست و آزمودن مسیرهای مختلف محصولی و توسعه آن تمرکز کنند و این کار بار زیرساخت را از روی تیم‌های کوچک برمی‌دارد.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *